Bron: Almere Vandaag
ALMERE/ODEKE DE JONG – Wie heeft het eigenlijk voor het zeggen in Almere? De burgemeester en de wethouders, de ambtenaren of is het de gemeenteraad? Maar vooral: wat is de positie van inwoners als er iets verandert in hun omgeving? Het zijn vragen waar Bewonersinitiatief Burgerparticipatie zich op dit moment over buigt.
Het initiatief dat bestaat uit actieve Almeerders, wil weten of stadsgenoten zich wel gehoord voelen door de gemeente. ,,Er is al veel over participatie geschreven en vastgelegd in participatienota’s en verordeningen. Toch is het onduidelijk of Almeerders wel goed betrokken worden bij besluitvorming. De politiek lijkt niet goed om te kunnen gaan met ontevreden bewoners”, licht Ton van den Berg, één van de intiatiefnemers, toe. Er zijn voorbeelden te over waar het participatieproces de afgelopen jaren niet goed is verlopen, meent Van den Berg. Hij noemt de invoering van legesheffingen in de blauwe zone en bouwplannen in parkgebieden. ,,Er zijn natuurlijk ook gevallen waarin het goed gaat. Zo mochten bewoners al meedenken over de invulling van de Weerwaterzone op het moment dat dit aangepakt gaat worden.”
Voornaamste probleem is echter dat bewoners zelf vaak ook niet weten waar zij wat over te zeggen hebben en alleen naar hun directe omgeving kijken. Van den Berg: ,,Mensen houden zich bezig met hun eigen gebiedje, terwijl je veel sterker staat als je alle koppen bij elkaar steekt. Laat je vertegenwoordigen door mensen die vaker met het bijl-tje hebben gehakt.”
Het burgerinitiatief gaat nu in gesprek met bewoners- en huurdersverenigingen. Ook start het in maart met een enquête om de mening van Almeerders te peilen. ,,Als er genoeg interesse is, willen wij in september een conferentie over burgerparticipatie houden.”
Meer informatie is te vinden op www.burgerparticipatie-almere.nl.
Ik doe graag mee