Vertegenwoordiging Burgers Almere in Maatschappelijke Raad Schiphol

Laat uw stem horen en vul het ondersteuningsformulier uiterlijk 16 mei in!

Burgerparticipatie Almere (BPA) wil zich ook gaan bezig houden met ‘gezonde lucht rond Schiphol’. Deze mogelijkheid dient zich met de oprichting van de Maatschappelijke Raad Schiphol per 1 juli 2023 nu aan.
Almere ligt in een gebied dat geluidshinder van Schiphol ondervindt. Zie onderstaande kaart. De donkere kleuren zijn binnengebied (met veel geluidshinder), de lichte kleuren zijn buitengebied (met iets minder geluidshinder)De Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS) richt zich op de verbetering van de leefomgevingskwaliteit in de omgeving van Schiphol. De MRS, die ingesteld wordt door de minister van Infrastructuur heeft als hoofdtaak ‘alles te doen om de leefomgevingskwaliteit rond Schiphol te verbeteren’.  Hiertoe behoort het realiseren van een transparante, onafhankelijke en duidelijke informatievoorziening over de leefomgevingskwaliteit rondom Schiphol. 
De minister heeft de plicht om op de adviezen van de MRS te reageren.

De samenstelling van de MRS is als volgt.
  • 10 bewoners; per cluster (zijnde een start/landingsbaan) één kiespersoon voor het binnengebied en één kiespersoon voor het buitengebied . Het gaat om de clusters Aalsmeerbaan, Kaagbaan, Polderbaan,  Zwanenburgbaan en Buitenveldertbaan + Oostbaan die als één cluster worden gerekend).
    Almere behoort tot het buitengebied van de cluster Buitenveldertbaan/Oostbaan.
  • 5 maatschappelijke organisaties (bijv. milieuorganisaties).
  • 5 à 6 onafhankelijke externe deskundigen.
De keuze van de 10 bewoners komt getrapt tot stand.
  • Omwonendenorganisaties, waaronder BPA voor Almere, wijzen een of meer kiespersonen aan vanuit hun organisatie. Voor Almere zijn dit dus BPA-sympathisanten.
    Voor elke aan te wijzen kiespersoon zijn 50 handtekeningen nodig. Bij 100 handtekeningen dus 2 kiespersonen of 2 stemmen voor de enige kiespersoon. Enz.
  • De kiespersoon/kiespersonen kiezen per cluster hun vertegenwoordiger in de MRS. Dus voor  alle omwonendenorganisaties (waaronder BPA) kiezen de kiespersonen één vertegenwoordiger in de MRS. Vanuit BPA is tenminste één persoon bereid kiespersoon te zijn.
De kiespersonen die niet in de MRS zitten worden nauw betrokken bij het werk van de MRS.
Degenen die de kiespersonen hebben ondersteund worden periodiek geïnformeerd over de werkzaamheden van de MRS en de adviezen die door de MRS worden uitgebracht.

Uitgebreide informatie over de MRS vindt u op www.maatschappelijkeraadschiphol.nl 

Burgerparticipatie Almere nodigt u van harte uit met de onderstaande link het onderstueunings-formulier in te vullen. Zo helpt u te zorgen dat de burgers van Almere vertegenwoordigd worden in (het circuit van) de Maatschappelijke Raad Schiphol.
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *